Mâncatul emoțional - 6 sfaturi pentru a scăpa de el

Te trezești adesea că dai buzna în frigider sau că scotocești prin dulapuri după chipsuri sau zaharuri ascunse atunci când te simți deprimat? Nu ești singurul! Alimentele reconfortante aduc o oarecare alinare - dar numai temporar, prinzându-te adesea într-un cerc vicios al consumului constant din cauza stresului. Citește mai departe pentru a afla dacă și tu ești un consumator emoțional și pentru a învăța cum să depășești acest lucru.

image

Ești un consumator care mănâncă pe fond emoțional?

Pentru a afla, răspunde la întrebările de mai jos.

  • Mănânci mai mult atunci când ești stresat?
  • Iei din când în când o gustare atunci când nu ți-e foame cu adevărat?
  • Ești mai predispus să mănânci alimente nesănătoase atunci când situația devine dificilă?
  • Ai adesea poftă de un anumit tip de alimente?
  • Te răsfeți cu anumite tipuri de alimente ca o recompensă pentru ceva ce ai realizat?
  • Mănânci adesea până te simți plin?

Dacă răspunsul la majoritatea dintre aceste întrebări este "da", atunci s-ar putea să mănânci pe fond emoțional. Dar înainte de a discuta despre modalitățile de a rezolva această problemă, să aruncăm o privire la motivele pentru care se ajunge la ea.

Care sunt cauzele mâncatului emoțional?

Poate fi vorba de orice, de la probleme de sănătate sau de relații, la griji financiare sau pur și simplu stresul de la locul de muncă. Atunci când ne confruntăm cu un fel de tensiune sau anxietate, ne întoarcem adesea la alimentele grase, bogate în amidon sau dulci pentru confort.

Și s-ar putea să existe o explicație plauzibilă pentru acest lucru.

Cercetările sugerează că anumite părți ale creierului nostru sunt recompensate de consumul de alimente bogate în zahăr sau grăsimi. Iar atunci când este recompensat, orice comportament are mai multe șanse de a se repeta.

Din nefericire, recurgerea la alimente reconfortante funcționează doar temporar. Înainte de a-ți da seama, acel sentiment de confort se transformă în vinovăție sau rușine, prinzându-te într-un ciclu vicios de alimentație emoțională care poate duce rapid la creșterea în greutate.

Ciclul mâncatului excesiv pe fond emoțional

image

Citește mai departe pentru a afla 6 ponturi despre cum să te oprești.

6 sfaturi pentru a depăși mâncatul emoțional

1. Adoptă o dietă echilibrată

Foamea emoțională este foarte des confundată cu foamea fizică. În timp ce foamea reală se dezvoltă treptat, te face să vrei să mănânci o varietate de alimente și nu vine cu nicio vină sau rușine după aceea, cea emoțională este exact opusul acesteia:

  • te lovește brusc,
  • te face să poftești și să te înfrupți din anumite tipuri de alimente și
  • vine adesea însoțită de un sentiment de vinovăție la final.

Mâncând bine și obținând suficienți nutrienți pe parcursul zilei, îți va fi mai ușor să faci distincția între cele două. Asigură-te că incluzi multe fructe și legume și optează pentru gustări sănătoase și cu puține calorii dacă încă simți nevoia de a mânca.

2. Fă un efort fizic

Unii oameni consideră că o plimbare în ritm alert sau o alergare rapidă prin cartier este o modalitate excelentă de a scăpa de sentimentele negative. Alții preferă să danseze pe muzica lor preferată sau să facă yoga.  

De fapt, practica regulată de yoga poate chiar să te ajute pe termen lung. Un studiu realizat la Cambridge** a arătat că yoga poate ajuta la estomparea stărilor emoționale, la creșterea atenției și a percepției și ne face să fim mai receptivi și mai deschiși către diverse experiențe.

3. Încearcă alte modalități de a face față stresului

Caută modalități de a te relaxa după o zi stresantă. Pentru unii oameni este util să vorbească cu un prieten, să citească o carte bună sau să se uite la un film.

Altora le place să își scrie gândurile și sentimentele într-un jurnal sau să facă exerciții de respirație sau meditație. Află ce funcționează pentru tine și ține-te de acel lucru.

4. Golește-ți frigiderul sau cămara

Scapă de alimentele care nu îți susțin dieta sănătoasă. Orice alimente dulci, grase sau procesate la care apelezi de obicei atunci când ești stresat ar trebui aruncate - fără discuție.

5. Evită distragerea atenției în timp ce mănânci

Nu se mănâncă în fața calculatorului, a televizorului sau în timp ce se vorbește la telefon pentru a preveni consumul unei cantități prea mari de alimente. Savurează-ți masa într-un loc liniștit.

Îți poți controla cu ușurință porțiile și gradul de foame concentrându-te asupra mesei tale. Mestecă pe îndelete mâncarea și vei face o favoare stomacului și digestiei tale și în plus, vei rămâne sătul mai mult timp.

6. Încearcă un supliment alimentar natural

Extractul de rădăcină de Ashwagandha este cunoscut de mult timp pentru beneficiile sale asupra organismului uman. S-a dovedit că ajută la gestionarea stresului și a sentimentelor de anxietate, precum și la susținerea unei tiroide leneșe (cauza majoră a kilogramelor în plus).

Slimmium Ashwagandha Premium conține cel mai studiat și mai puternic extract de ashwagandha din lume - KSM-66®. Studiile** au confirmat că acesta te poate ajuta să previi mâncatul excesiv emoțional și:

  • reduce nivelul cortizolului, hormonul de stres, cu 27,9%*,
  • să slăbeștide 2 ori mai mult,
  • să îți recuperezi stabilitatea emoțională și să crești gradul de fericire și optimism cu 19,2%*,
  • să îți îmbunătățești somnul.

* *Disclaimer: Efectele produsului pot varia de la o persoană la alta și pot fi diferite de cele descrise pe site.

**Surse:

Shelov, Danielle V., et al. “A Pilot Study Measuring the Impact of Yoga on the Trait of Mindfulness.” Behavioural and Cognitive Psychotherapy, vol. 37, no. 5, 2009, pp. 595–598., doi:10.1017/S1352465809990361.

Chandrasekhar, K., et al. “A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-spectrum Extract Of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults.” Indian Journal of Psychological Medicine, vol. 34, no. 3, 2012, pp. 255–262., doi:10.4103/0253-7176.106022.

Choudhary, Dnyanraj, et al. “Body Weight Management in Adults under Chronic Stress through Treatment WITH Ashwagandha Root Extract.” Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine, vol. 22, no. 1, 2016, pp. 96–106., doi:10.1177/2156587216641830.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216641830